Den vilde natur flytter ind i Rådhushallen i Ringkøbing
Som en hyldest til det spirende forår og det kriblende, krablende, myldrende liv, indtager Vores Vilde Vestjylland nu Rådhushallen i Ringkøbing med en vild udstilling, der stiller skarpt på nogle af jordens oversete, men mest storslåede væsener.
Solens stråler varmer, naturen vågner og luften fyldes igen med fuglenes kvidren og insekternes summen. Foråret er med andre ord – endelig – på vej.
I Rådhushallen i Ringkøbing har Vores Vilde Vestjylland-sekretariatet under Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med bl.a. billedkunstneren Sara Strandby brugt nogle af de mørke vinterdage på at forberede udstillingen Vilde Hvirvelløse Verdener, der åbner den 11. marts og kan opleves helt frem til den 30. marts.
Udstillingen er åben hver dag kl. 7-22 og byder derudover på nedslag af foredrag, workshops og særarrangementer for både børn og voksne. Programmet er på forhånd sendt ud til skoler og dagtilbud i kommunen – og der har været så stor interesse, at alle pladser til enkelte programpunkter allerede er booket.
Udstillingen sætter særligt fokus på insekterne, og tager form som en slags laboratorium, hvor forskellige aktører mødes i fælles hyldest til de små kryb og inviterer børn og voksne med på opdagelse i en verden af viden, leg og fantasi blandet med skovbund, lyd, billeder og samlinger.
– Med udstillingen ønsker vi at vække de besøgendes barnlige nysgerrighed, give glimt af insekternes underfundigheder og kaste nyt lys på deres afgørende betydning for livet her på jorden. Møder vi disse verdener med forundring, kan de små væsener gøre vores perspektiv større, forklarer Sophie Walseth Albæk, naturmedarbejder i Ringkøbing-Skjern Kommunes Vores Vilde Vestjyllands sekretariat.
Udstillingen er et led i Ringkøbing-Skjern Kommunes arbejde for en vildere natur og en større biodiversitet – en indsats, der er forankret i kommunens bud på titlen som Danmarks VILDESTE Kommune.
En hjælpende hånd til naturen
– Danmarks VILDESTE Kommune-konkurrencen under Miljøministeriet er for alle, der ønsker, at gøre naturen vildere, rigere og mere mangfoldig. Netop nu står vi midt i en biodiversitetskrise, hvor insekterne forsvinder med en foruroligende hast. Bierne, sommerfuglene og mange kendte insekter har brug for en hjælpende hånd. Det kan vi bl.a. give dem ved at plante danske hjemmehørende arter i vores haver – og mere grundlæggende ved at oplyse om insekterne og deres levevilkår, fortæller Sophie Walseth Albæk.
Og dét er netop formålet med udstillingen – at oplyse og informere og at opfordre besøgende til at gøre en aktiv indsats for at skabe bedre levevilkår for insekterne.
Vilde Hvirvelløse Verdener er skabt i et samarbejde mellem natur- og kulturfagfolk – og med udgangspunkt i de meget smukke og store ‘mini-insekter’ som eleverne på Fjelstervang Skole har kreeret i samarbejde med Teatret OM.
Derudover har har skov-og landskabsingeniør Peder Brøgger bygget en skov i Rådhushallen og udstiller sin insektsamling, mens billedkunstneren Sara Strandby har stået for det kunstneriske udtryk. Naturfotograferne Christian Kjær, Claus Lunde Pedersen og Klaus Kevin Kristensen står bag de fantastiske fotos, ligesom Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne byder ind med faglig viden. Desuden kan man se en kæmpe model af en skovflåt udlånt af Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Udstillingen åbner på fredag, hvor bl.a. alle 65 børn fra Fjelstervang Skole møder op. Frem til den 30. marts vil det summe af liv i Rådhushallen med spændende aktiviteter for både børn og voksne.
Program:
- “Superkryb” foredrag af Anders Kofoed, fredag den 11. marts kl. 9.30-10.30.
- Anders Kofoed, kendt som TV2s dyreekspert, fortæller om utrolige SUPERKRYB med ægte superkræfter! For børn i alderen 5-12 år. Book din plads på riskbib.dk. Udsolgt
- “Superkryb” foredrag af Anders Kofoed, fredag den 11. marts kl. 11.30-12.30.
- Anders Kofoed, kendt som TV2s dyreekspert, fortæller om utrolige SUPERKRYB med ægte superkræfter! For børn i alderen 5-12 år. Book din plads på riskbib.dk.
- Åbning af udstillingen Vilde Hvirvelløse Verdener. Tale v. Annemarie Waage Petersen, Teatret OM den 11. marts kl. 12.45-13.30.
- “Insektremser, sanglege og danse” m. Tippe Molsted, Teatret OM, tirsdag d. 15. marts kl. 10-10.30. Syng med på “Bænkebidder Blues” og andre sjove rim og remser om insekter. For børn i alderen 4-8 år. Tilmelding via mail: alice.christensen@rksk.dk. Udsolgt
- “Jagtedderkoppernes vilde verden” med naturvejleder Sabine Jensen den 16. marts kl. 15-17.
- Kig forbi udstillingen og mød Naturvejleder, Sabine Jensen, som inviterer med på en rejse ind i jagtedderkoppernes vilde verden. Se et terrarium, hils på en edderkop, og vær med til at bygge en stor fælles mega-edderkop. For børn og voksne. Tilmelding via mail: alice.christensen@rksk.dk
- “Visuelle hvirvelløse verdener” med billedkunstner Sara Strandby, fredag den 18. marts kl. 9-11.
- Kom og vær med til at skabe nye insekt-billeder og fortællinger, når billedkunstner Sara Strandby sætter gang i det store collagebord med inspiration, udklipsmateriale, sakse, lim, og farver. For børn i alderen 4-8 år. Tilmelding via mail: alice.christensen@rksk.dk. Udsolgt.
- Kreativ tegning med Peter Madsen Hermann, Kulturskolen Ringkøbing-Skjern den 22. marts kl. 9.30-10.30. Bliv inspireret af insekterne, deres farver, udseende og forskellige egenskaber, til at designe/tegne monstre, superhelte og skurke. For børn i alderen 6-12 år. Tilmelding via mail: alice.christensen@rksk.dk.
- Bliv bivenlig med bier i haven med Anders Thorre Kristensen, Formand for Skjern Egvad Biavlerforening den 24. marts kl. 9.30-10.30. Anders har været hobbybiavler i 14 år med 10-12 bistader. Han vil fortælle om bier og honning og hvad haveejere og andre kan gøre for bierne. For alle. Tilmelding via mail: alice.christensen@rksk.dk.
- Krible Krable med biolog Julie Stausholm og naturmedarbejder Sophie Albæk den 29. marts kl. 9.30-10.30. Kom og vær med til en krible krablende formiddag med insektvæddeløb, split en træstamme ad, spil med insektterningen (flyv som en flue, hop som en græshoppe), naturbingo og meget mere. For børn i alderen 2-5 år. Tilmelding via mail: alice.christensen@rksk.dk.
- “Invitér Naturen ind i haven” foredrag med havearkitekt Helle Troelsen den 29. marts kl. 19-21. Hvad viser forskning at ophold i haven og havearbejde gør ved os? Hvordan skaber vi en leve-have tilpasset dem, der skal leve i og med haven? Kom og hør hvordan du kan skabe en ekstra dimension i forhold til sansning og oplevelse i din have. For voksne. Køb billet på riskbib.dk.
Kommentarer