Samfund

Fra snorlige fodboldplæne til summende natur: Fællesskab skaber vild natur i Hemmet

Foto: Ringkøbing-Skjern kommune

Hemmet Borger- og Erhvervsforening og Ringkøbing-Skjern Kommune er sammen om for første gang at skabe et helt særligt naturområde midt i byen.

Det lokale stadion ligger stadig midt i Hemmet, men der er ikke så mange, der spiller fodbold længere, så der er derfor ikke brug for den velklippede græsplæne mere. Samtidig er Ringkøbing-Skjern Kommune med i Miljøministeriets konkurrence om at være Danmarks Vildeste Kommune, og derfor er det oplagt, at de to parter er gået sammen om et fælles projekt.

Målet er at omdanne den store flade plæne til et summende, blomstrende, velsmagende og rekreativt område til glæde for lokale, for børnene, de ældre og for turisterne, der forhåbentlig også kan få en cykel-ladestander på arealet.

Nu er målet kommet endnu tættere på.

– For os som kommune er det spændende at gå tæt ind i et samarbejde med et lokalsamfund om et projekt som dette. Når vi deltager i forsøgsprojektet i Hemmet, så gør vi det dels for at få viden om et sogns tilgang til arbejdet med biodiversitet samt dels for at støtte Hemmet i deres vision om at blive Vestjyllands vildeste landsby. Derudover håber vi naturligvis, at projektet kan inspirere andre til også at arbejde for mere biodiversitet i deres lokalområde, siger Lotte Finnerup, landdistriktskoordinator ved Ringkøbing-Skjern Kommune.

Fælles projekt

I Hemmet har borgerne ønsket at arbejde med biodiversitet og landdistriktsudvikling. Det gør de nu blandt andet ved omlægningen af den 1,5 ha store græsplæne, som får 800 meter stier, masser af frugttræer og løvtræer, blomster og områder med vand, bakker, sten og gemmesteder. Derudover – og som noget helt særligt – får de lokale haveejere også mulighed for et naturtjek af kommunens biologer. 

Birgitte Vestergaard i Hemmet Borger- og Erhvervsforening glæder sig især til, at der nu for alvor kan blive sat skub i forandringen af det nuværende stadion i Hemmet. Hun er allerede begyndt at glæde sig til at være med til at skabe et samlingspunkt, der kan bidrage til det lokale fællesskab i byen:

– Vi får et område i byen, hvor man kan gå en tur og høste frugt og bær. Området bliver en mulighed for fælles arrangementer, der kan fremme glæden ved lokalområdet for borgere i alle aldre, og vi ved allerede, at både børnehaven og plejehjemmet glæder sig – det gør jeg også, siger Birgitte Vestergaard.

Borgerne og erhvervslivet i Hemmet har bidraget med både penge og frivillig arbejdskraft, Ringkøbing-Skjern Kommune har støttet med 50.000 kroner og biologer, og så har projektet fået 148.000 kroner fra Nordea-fondens ”Her bor vi”-pulje.

Arbejdet går i gang i løbet af marts, og Birgitte Vestergaard forventer, at borgerne kan begynde at benytte arealet til sommer.

Kommentarer