Kultur

Hvide Sande kommer ud i verden

Foto: Ringkøbing-Skjern kommune

TV-serien ’Hvide Sande’ er foreløbig solgt til nordiske og europæiske lande, men tv-seere i fjerntliggende lande vil sandsynligvis også snart få et indgående kendskab til havnebyen mellem Ringkøbing Fjord og Vesterhavet.

Fredag bliver det finnernes tur til at få et indblik i de mere dunkle afkroge af ferieparadiset Hvide Sande, når tv-stationen YLE blænder op for første afsnit af TV2’s serie, optaget i – og opkaldt efter – havnebyen længst mod vest i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Da de første afsnit af ’Hvide Sande’ løb over tv-skærmene i Norge fra 12. juli, var det med fremragende anmeldelser lige i hælene:

”Dette er krim med mye dansk og overbevisende humor, med to sjarmerende skuespillere i hovedrollene. Og ettersom handlingen foregår midt i høysesongen byr «Hvide Sande» på nærmest paradisiske scener av danske strender og sanddyner at man kjenner sanden mellom tærne”, skriver eksempelvis den norske avis Dagsavisen.

Avisens anmelder fortæller videre, hvordan de maleriske scener får en til at glemme, at der er begået et drab i Hvide Sande, og tilføjer, at ’Hvide Sande’ bærer præg af et overskudsspækket manus, og en kvik og oplagt tone, som gør serien til ’en bedre ferieoplevelse end de mange svenske og danske skærgårds-krimserier, som er kommet de seneste år’.

Svært fornøyd

Også på NRK-kanalen, der viser serien, er der tilfredshed med indkøbet af den danske sommer-, sol-, og sandstrandskrimi:

”Vi er svært fornøyd med Hvide Sande, den går riktig godt i vår spiller og ligger på topp av alle seriene vi har lansert i vår «Spenningssommer» i NRKTV”, lyder tilbagemeldingen fra tv-stationens indkøbere.

Svenskerne älsker serien

I Sverige lagde tv-stationen TV4 hele serien ud på streamningtjenesten CMore den 25. juni, mens serien – under navnet Vit Sand – havde premiere på flow-tv den 19. august.

På TV 4’s Facebookside får seere, der efterlyser en sæson 2 følgende svar: ”Vi har desværre ingen oplysninger om en sæson 2 i øjeblikket, men vi krydser fingre! Vi ELSKER denne serie”.

Ligesom i Danmark offentliggør tv-stationerne kun antallet af seere, der har set Hvide Sande via almindeligt flow tv – og oplyser ikke, hvor mange, der har set serien via stationernes streamingtjenester.

Sammenlagt har hele 3,9 millioner nordmænd dog fulgt undercover politiparret Helene (Marie Bach Hansen) og Thomas’ (Carsten Bjørnlund) bestræbelser på at opklare, hvem der dræbte den unge tyske surfer i Hvide Sande.

I Tyskland har NDR købt rettighederne til at vise krimi-serien, ligesom den hollandske tv-station NPO også er klar til at vise serien. 

International eksponering

Og noget tyder på, at mange flere millioner tv-seere den kommende tid får muligheden for at stifte bekendtskab med Hvide Sande – og med Vestjylland.

Uden at kunne gå i detaljer bekræfter kulturchef i Ringkøbing-Skjern Kommune, Per Høgh Sørensen, at TV 2s distributionsselskab er i forhandlinger med tv-stationer i en lang række fjerntliggende lande, og at det ser ud til, at serien skal oversættes til både engelsk, tysk, fransk – foruden en række andre sprog.

– Det er jo fantastisk, at ’Hvide Sande’ får den internationale eksponering – og at vi gennem ’Hvide Sande’ får sat spotlys på området. Det er en del af vores filmstrategi i Ringkøbing-Skjern Kommune, at vi gerne vil fortælle historier om områdets unikke natur, storladne landskaber og særlige ånd, kultur og kulturhistorie, siger Per Høgh Sørensen og peger på, at filmiske fortællinger kan kaste lys over egnens unikke karakteristika og sætte kommunen på landkortet, hvilket på sigt, kan være med til at øge både stoltheden og bosætningen.

Desuden er erfaringen fra bl.a. Wallanders Ystad og Dictes Aarhus, at turisterne følger i hælene på filmskaberne.

– At Hvide Sande kommer langt ud er godt for Ringkøbing-Skjern Kommune – og det er godt for danskproducerede tv-serier og film helt generelt, tror jeg, siger Per Høgh Sørensen.

Kommentarer