Samfund

Lad bilen stå i juletiden

Foto: Ringkøbing-Skjern kommune

De helt store julefrokoster er endnu en gang corona-aflyst. Men julen byder stadig på fristelser, og derfor minder politiet i en landsdækkende kampagne nu om, at alkohol og motorkørsel slet ikke hører sammen.

Er du en af dem, der elsker en god glögg, snupper en øl og en snaps til familiefrokosten, et par glas rødvin til juleanden, portvin til ris a la manden og måske en god cognac til pebernødderne og julegaverne, før du skal hjemad igen? Så læs lige med her.

For alkohol er involveret i knap hver femte dødsulykke i trafikken, og ikke færre end 167 personer mistede livet i trafikulykker, hvor alkohol var involveret i årene 2016-2020.

Det er lige præcis 167 for mange, hvis man spørger pårørende, venner, bekendte og naboer til de 167 trafikdræbte.

Af de 167 dræbt i trafikulykker hvor spiritus var involveret blev de 31 dræbt i Midt- og Vestjyllands politikreds, der dermed topper listen af alkoholrelaterede trafikdræbte i perioden

Tallene kommer fra Vejdirektoratet og Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, der også kan oplyse, at politiet alene i 2020 sigtede 7.055 personer for spritkørsel, heraf 961 alene i Midt- og Vestjyllands politikreds.

Det er godt 250 flere sigtelser for spirituskørsel end i København.

Vestjyske mænd er værst

Politiet har på baggrund af de dystre statistikker iværksat en kampagne, der frem til nytår skal minde juleglade danskere om, at alkohol og motorkørsel ikke hører sammen.

– Statistikken viser desværre tydeligt, at der er flere sigtelser for spirituskørsel i vores politikreds end i nogen anden politikreds i Danmark. Det skal vi have gjort op med, og derfor vil vi som kommune rigtig gerne understøtte politiets kampagne om at man skal lade bilen stå, hvis man har drukket alkohol, siger Michael Steen Vejrup, civilingeniør i Ringkøbing-Skjern Kommunes afdeling for Vejanlæg.

Han peger på, at politiets tal også viser, at der efter flere år med fald eller stagnation i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker, sidste år var en stigning i antallet af alvorligt tilskadekomne i ulykker, hvor der var alkohol involveret.

– Derfor er det vigtigt, at vi bliver ved med at sætte fokus på spritkørsel – og minder hinanden om at komme sikkert hjem efter middagen eller julefesten, forklarer Michael Steen Vejrup.

Han understreger, at ni ud af ti spritbilister er mænd.

Kaffe hjælper ikke

Har man nydt lidt for mange af de flydende julegodter, så er det faktisk ikke engang tilstrækkeligt, at man lade bilen stå om aftenen. Næste morgen kan alkoholpromillen stadig være for høj til motorkørsel, advarer Rådet for Sikker Trafik, der slår fast, at man efter en våd aften kan have så meget spiritus i blodet, at man reelt kører spirituskørsel, når man henter rundstykker hos bageren næste morgen.

Og ja, det gælder også for store, stærke mænd, der har drukket kaffe og taget bad. Dén type råd til hurtigere spiritusforbrænding holder nemlig ikke vand ifølge Rådet:

”Du kan ikke øge forbrændingen af alkohol. Lige meget om du danser, drikker kaffe, tager bad eller trækker frisk luft”, oplyser Rådet for Sikker Trafik, der derfor anbefaler, at man max drikker én genstand, hvis man vil sætte sig bag rattet.

Kommentarer