’Meter i sekundet’ indspilles i Ringkøbing-Skjern Kommune
De vindblæste vidder i vestjyske Ringkøbing-Skjern Kommune lægger endnu en gang kulisse til en storstilet og ambitiøs filmsatsning, når Nordisk Film næste år forventer at begynde optagelserne til filmatiseringen af Stine Pilgaards succesroman ’Meter i sekundet’.
Romanen er skrevet, mens Stine Pilgaard boede i Velling ved Ringkøbing Fjord, og handler om en ung kvinde, der flytter fra storbyen til netop Velling. Bogen, der vandt boghandlernes Gyldne Laurbær, tager udgangspunkt i den vestjyske kultur og natur – og i vestenvinden, der ofte blæser med en del friske meter i sekundet.
Dermed bliver det optagelser on site, når filmholdet – anført af instruktøren, skuespilleren og forfatteren Hella Joof rykker ind i Ringkøbing-Skjern Kommune – formentlig allerede i foråret 2022.
Hella Joof udtaler: “Jeg glæder mig inderligt til at filmatisere Stines vidunderlige roman. Filmen skal overdynges med smukke billeder fra Velling og omegn. Fjorden, Vesterhavet og den høje himmel.
Nu flytter vi på højskole og integrerer os i ”De korte sætningers land” og så barsler vi med en film for hele folket, gamle og unge, folk og fæ af alle køn”.
– Der er så meget vestjysk DNA i ’Meter i sekundet’, at bogen selvfølgelig kun kan filmatiseres på stedet her i Ringkøbing-Skjern Kommune. Men det er klart, at vi er ovenud tilfredse med, at Nordisk Film har valgt at lægge produktionen her, siger Per Høgh Sørensen, afdelingsleder i Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur-, Natur- og Fritidsafdeling.
Bag kulissen har hans afdeling da også været i dialog med Nordisk Film, siden oktober sidste år, hvor det blev offentliggjort, at Nordisk Film havde sikret sig rettighederne til filmatiseringen af bestselleren fra Velling.
Filmstrategi trækker produktioner til Vestjylland
Ligesom TV 2s krimiserie ’Hvide Sande’ og adskillige kortfilm, der de senere år er indspillet i Ringkøbing-Skjern Kommune, rammer produktionen af ’Meter i sekundet’ direkte ned i kommunens filmstrategi.
– Det er en del af vores filmstrategi i Ringkøbing-Skjern Kommune, at vi gerne – gennem film og tv-serier – vil fortælle historier om vores områdes unikke natur, storladne landskaber og særlige ånd, kultur og kulturhistorie, siger borgmester Hans Østergaard.
Han peger på de stedbundne kvaliteter og den unikke historiefortælling, som definerer området.
Også formanden for kommunens Erhvervs- og Vækstudvalg, viceborgmester Søren Elbæk, ser muligheder i, at kommunen kommer på tv-skærme og biograflærreder i Danmark og i udlandet:
– For os som kommune betyder filmsatsningen, at vi får vi sat spotlys på vores område og får skabt en stolthed og et kendskab, der fører vækst og udvikling til området med sig, siger han.
Derfor støtter Ringkøbing-Skjern Kommune da også ’Meter i sekundet’, ligesom f.eks. ’Hvide Sande’ fik kommunal støtte med på vejen. I budgetaftalen, der blev indgået i slutningen af august i år, afsatte byrådet 2 mio. kr. til filmsatsningen.
– Pengene er en del af en vækstsatsning fra byrådets side, siger Søren Elbæk og peger på, at filmsatsninger medvirker til at skabe vækst og udvikling i området.
Erfarne folk
’Meter i sekundet’ har ligeledes opnået udviklingsstøtte fra både Den Vestdanske Filmpulje og fra Markedsordningen ved Det Danske Filminstitut, og så snart den endelige finansiering er helt på plads, går forberedelserne i gang med casting af skuespillere og med at finde de rette locations i området.
Foruden Hella Joof, tæller det garvede hold bag filmen Jenny Lund Madsen og Ida Maria Rydén, der sammen skriver filmmanuskriptet til ’Meter i Sekundet’.
Til at styre produktionen har Nordisk Film valgt to erfarne producere, nemlig Camilla Hammerich, der tidligere har været producer på tv-serierne ’Borgen’ og ’Herrens Veje’, og Trin Hjortkjær Thomsen, der var producer på tv-serien ’DNA’ og snart er aktuel med årets julekalender ’Kometernes Jul’ på TV 2.
Flere satsninger
Flere andre film- og tv-serieproduktioner afventer i øjeblikket at få det endelige manuskript eller den endelige finansiering på plads, før optagelserne kan gå i gang i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Det er kun få uger siden, at Dionysus Media og MaksoFilm lavede optagelser til novellefilmen ’Krigens Fugle’ ved Bundsbæk Mølle og på andre lokaliteter i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Kommunens filmstrategi vender sig ikke bare mod de store, dyre produktioner, men sigter også efter at oplære børn og unge i filmmediet. Det sker bl.a. på Ringkøbing Skole, hvor eleverne gennem projektet POV lærer om lyd og lys, vinkler og teknik.
– Vi vil gerne give børn og unge muligheden for at lære at lave velfungerende og seværdige kortfilm, bl.a. med henblik på at opdage, at man gennem filmmediet kan udtrykke sig på en anden og måske mere præcis måde, end man måske formår at gøre gennem mundtlig tale eller skriftlig kommunikation, siger formanden for kommunens Kultur- og Fritidsudvalg, Erik Viborg.
Han peger på, at kommunen desuden står bag filmfestivalen ”Filmfest i Vest”, som er en filmfestival for unge filmskabere.
Kommentarer