Midt- og Vestjylland er et af de mest erhvervsvenlige områder i Danmark
Igen i år ligger Midt- og Vestjylland flot i DI’s rangliste over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner. Erhvervslivet ser dog udfordringer i forhold til mangel på kompetent arbejdskraft og god infrastruktur.
Midt- og Vestjylland er det helt rigtige sted i Danmark at drive og etablere virksomhed. Ikke mindre end tre af områdets syv kommuner er i top 10 på Dansk Industris årlige rangliste over landets mest erhvervsvenlige kommuner.
Ikast-Brande Kommune er igen i år Danmarks bedste. Det er sket ikke mindre end 11 gange over en periode på 12 år. Der er to øvrige kommuner i top 10, af de 6 kommuner har 3 fået en bedre placering end sidste år, og 3 har fået en dårligere.
Skive Kommune er igen i år blandt de 10 bedste med en placering på en 9. plads. Kommunen har taget et flot spring i forhold til sidste år, hvor kommunen var placeret på en 23. plads. Skive har desuden en flot 2. plads, på den kommunale sagsbehandling sammenlignet med samtlige kommuner.
Holstebro Kommune har taget et gazellespring på 23 pladser. De er gået fra en 55. plads i 2020 til en 31. plads. Holstebro er blandt de bedste kommuner til at bruge private leverandører (konkurrenceudsætte).
Struer har også forbedret sin placering – men med blot 6 pladser til en 61. plads. Dette er den dårligste placering af alle 7 kommuner.
Ringkøbing-Skjern, Herning og Lemvig er alle gået tilbage i forhold til deres placeringer i 2020.
Ringkøbing-Skjern har fået en 10. plads, sidste år var de nummer 5. Til gengæld kan kommunen bryste sig af, at være en af den bedste i hele landet, til at sikre virksomhederne kvalificeret arbejdskraft.
Herning er faldet ud af Top 10 med en placering som nummer 12.
Lemvig følger med en 25. plads, som er et fald på 11 pladser. Der er dog ingen tvivl om kommunens styrke i forhold til kommunal sagsbehandling, som bl.a. omhandler byggesagsbehandling, her er de nummer 6.
Erhvervslivet svarer tydeligt på spørgsmålet, om hvad kommunen bør prioriterer højest, for at styrke deres vækstmuligheder: arbejdskraft og infrastruktur.
“Jeg vil gerne give kommunerne i Midt- og Vestjylland et stort klap på skulderen. Jeg synes, de samlet set gør det rigtigt godt. Flot, at vores region igen formår, både at tage en førsteplads og samlet have tre af de syv kommuner i landets top 10. Det er intet mindre end imponerende. Når man dykker ned i analysen, kommer der flere positive detaljer frem. Her kan vi se, at flere kommuner udmærker sig ved, at de er blandt de bedste på flere områder. Eksempelvis at sikre virksomhedernes adgang til kvalificeret arbejdskraft, sagsbehandling, dialog med erhvervslivet og virksomhedernes vurdering af kommunens erhvervsvenlighed, ” siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest og fortsætter:
“Et velfungerende erhvervsliv i vækst er jo en forudsætning for vækst i samfundet. Jeg kunne derfor godt tænke mig, at vi næste år kunne se samtlige syv kommuner i Midt- og Vestjylland i top 20. En måde, at komme dette mål nærmere kunne være, at kommunerne deler deres gode idéer og erfaringer indbyrdes. Jeg synes f.eks. det er oplagt at få kigget nærmere på de digitale rammer og samarbejde om at finde løsninger og gerne så hurtigt som muligt. Fordi netop på dette felt er der brug for at Midt- og Vestjylland bliver styrket. Kommunernes placering på det digitale område ligger desværre i det tunge midterfelt med placeringer fra 33 til 76,” slutter Claus Arberg.
FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2021
- DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2021, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 12. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
- Årets undersøgelse adskiller sig fra de tidligere undersøgelser. Efter sammenlægningen af Dansk Industri og Dansk Byggeri er der blevet udarbejdet en helt ny undersøgelse med udgangspunkt i de to organisationers tidligere undersøgelser.
- 7770 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.
- Undersøgelsen er sammensat af tre typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomhederne, et spørgeskema til kommunaldirektørerne og statistik.
- Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
- 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.
Kommentarer