Samfund

Naturkraft åbner ny udstilling om vindkraft og vedvarende energi

Foto: Ringkøbing-Skjern Museum

Lige nu har alle nationalstater over virksomheder til den enkelte borger blikket fast rettet mod elmåleren. Naturkrafts nye udstilling om vindkraft og vedvarende energi er derfor aktuel som aldrig før. 

Hvornår er det bedst at tænde for vaskemaskinen, og hvad betyder det for vores strømforbrug når ungerne trykker play på spillekonsollen? Nu kan du få indblik i sammenhængen mellem dit eget strømforbrug i hjemmet og den bæredygtige energiproduktion, der bl.a. kommer fra Vestjyllands mange vindmøller. Den nye udstilling, der åbner i Naturkraft ved Ringkøbing, kan hjælpe os til at blive lidt klogere forbrugere på en sjov og interaktiv måde.

Det blæser stort set altid i Vestjylland. Og heldigvis for det! For de mange vindmølleparker, der er i Ringkøbing-Skjern Kommune, producerer en tiendedel af al den vindmøllebaserede strøm, der forbruges i Danmark. Kommunen har netop vedtaget en Klimaplan, og har til det brugt viden indhentet i EU-projektet COBEN, der er en del af EUs Interreg North Sea program. Og det er de helt nye data fra dette projekt, der bliver omsat til en sjov og lærerig oplevelse for gæsterne i Naturkraft.

Udstillingens centrale element er et hjem, hvor gæsterne kan eksperimentere med energi i balance. I den virkelige verden laver vindmøllerne strøm, som vinden blæser, men i “Huset” kan de selv bestemme over vind og sol – og derefter tænde for spillekonsol, vaskemaskine, varmepumpe og elbil. Installationen lyser grøn og rød alt efter om energien er vedvarende eller importeret til Vestjylland fra et kraftværk.

Udstillingen indvies d. 7. oktober af Søren Elbæk, der viceborgmester og formand for kommunens Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalg. Udstillingen åbner for gæster d. 8. oktober.

Første skridt af flere

Udstillingen om vores energi er første del af flere udstillinger om vindkraft og bæredygtig energi. Ringkøbing-Skjern Museum overtog driften af Naturkraft i februar, og holdt kort før sommerferien et idémøde, hvor 100 lokale deltog. Det, der stod øverst på de flestes dagsorden var, at Naturkraft skulle fortælle om vindmøller. Derfor er den nye udstilling kun første skridt. Der planlægges allerede nu en udbygning af udstillingen omkring vindmølleparker – forhåbentlig med brug af 3D teknologi.

“Naturkraft er den oplagte ramme til at fortælle om vedvarende energi. Museet overtog driften af Naturkraft i starten af året, og er nu gået i gang med en stille og rolig transformation af formidlingen. Første naturlige skridt er at have fokus på vindenergi, som spiller en stor en rolle i Vestjylland, både fordi vi historisk set har stærke virksomheder indenfor feltet, og fordi det blæser så meget herude, at vi producerer mere grøn energi end vestjyderne selv kan bruge,” lyder det fra museet.

Kommentarer