Samfund

Nu er udviklingsplan for amputation og karkirurgi godkendt

Karkirurgisk operation Arkivfoto: Region Midtjylland

Hospitalerne i Aarhus og Viborg får penge til flere amputationsforebyggende operationer

Regionsrådet har netop godkendt ‘Udviklingsplan for karkirurgien og de bredere amputationsforebyggende indsatser.

Budgetforliget for 2023 har afsat 25 millioner kroner til at styrke området, efter forårets fokus på amputationer og behandling af patienter med dårligt blodomløb. 

– Jeg er glad for at vi står sammen om at styrke og udvikle behandlingen af meget syge borgere med dårligt blodomløb, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S). 

Sådan fordeles de 25 millioner kroner

I Region Midtjylland behandles karkirurgiske patienter på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg (Hospitalsenhed Midt). Begge hospitaler får hver 10 millioner kroner ekstra årligt. Derudover er 5 millioner kroner afsat i en pulje til bredere amputationsforebyggende indsatser.

Hospitalsenhed Midt vil oprette en selvstændig karkirurgisk afdeling i Viborg med en fuldtids-cheflæge og en deltids-chefsygeplejerske. Derudover vil hospitalet styrke den amputationsforebyggende karkirurgi.

Aarhus Universitetshospital vil ansætte en cheflæge for karkirurgien og en deltids-ledende overlæge til “endovaskulært team” (kikkertoperationer). Hospitalet vil styrke den amputationsforebyggende karkirurgi og behandlingen af udposninger på legemspulsåren. 

Tættere samarbejde om patienterne

Regionen ønsker at styrke samarbejdet om de karkirurgiske patienter mellem hospitalerne, på tværs af lægefaglige specialer, med kommuner og med praktiserende læger, fysio- og fodterapeuter ol. (praksissektoren). Udviklingen vil ske i etaper og behovet for behandling vil blive fulgt tæt frem mod 2026. 

Beder Behandlingsråd vurdere pris og effekt

Regionens udgifter til blandt andet kunstige blodårer (implantater) til behandling af udposninger på pulsårer stiger.

Derfor vil regionen bede Behandlingsrådet evaluere forholdet mellem pris og effekt, da implantaterne koster op til flere hundrede tusinde kroner pr. operation.

Behandlingsrådets formål er at målrette sundhedsvæsenets ressourcer til de behandlinger, der virker bedst og giver danskerne mest sundhed for pengene. 

Fakta

  • Regionsrådet har netop godkendt ‘Udviklingsplan for karkirurgien og de bredere amputationsforebyggende indsatser’. Udviklingsplanen skal styrke samarbejdet med kommuner og praksissektor, og styrke amputationsforebyggende tiltag på hospitalerne i Aarhus og Viborg.
  • Forretningsudvalget besluttede i maj 2022 at regionen skulle udarbejde en plan for den langsigtede udvikling af karkirurgien med fokus på at styrke specialet.
  • Budgetforliget for 2023 afsatte 25 millioner kroner til at styrke karkirurgien i Region Midtjylland. Heraf 10 millioner kroner til Aarhus Universitetshospital, 10 millioner kroner til Hospitalsenhed Midt og 5 millioner kroner i en central pulje til bredere amputationsforebyggende indsatser.

Kommentarer