Erhverv

Nyt partnerskab skal hjælpe fordrevne ukrainere i job

Det skal være nemt og hurtigt for tilrejsende ukrainere at finde job i Danmark. Regeringen, arbejdsmarkedets parter, KL og Danske Regioner er nu gået sammen om Partnerskab om ukrainere i job.

Regeringen, FH, DA, AC, KL og Danske Regioner er enige om, at Danmark har et særligt ansvar for at hjælpe fordrevne fra krigen i Ukraine.

For at gøre det nemmere at komme ind på det danske arbejdsmarked er de derfor gået sammen og har lavet Partnerskab om ukrainere i job.

Partnerskabet vil have fokus på:

God modtagelse i Danmark: Ukrainske borgere skal have hjælp til at starte en hverdag i Danmark, herunder hjælp til praktiske udfordringer og integration på arbejdsmarkedet og i det danske samfund.

Hurtig kompetenceafklaring: Tilrejsende ukrainere skal have hjælp til fx at udarbejde CV og få vurderet kompetencer.

Jobbank: Der skal formidles stillingsopslag fra virksomheder, der har ledige jobs. Jobsøgende ukrainere skal nemt have adgang til at finde job, og kommunerne skal hjælpe med at matche.

Mulighed for danskundervisning: Et større kendskab til det danske sprog er væsentligt for at kunne gebærde sig i det danske samfund og på arbejdsmarkedet.

Fokus på opkvalificering: Ukrainerne får adgang til korte kurser, som kan hjælpe dem med at få foden inden for på det danske arbejdsmarked. Partnerskabet arbejder også på at lave forløb målrettet brancher med gode jobmuligheder som fx hotel- og restauration, industri og social- og sundhedsområdet.

Mulighed for igu-forløb: Ukrainere skal have adgang til at deltage i igu-ordningen for hurtigst muligt kan få en hjælpende hånd til at komme i arbejde.

Fokus på ordentlige arbejdsvilkår: Ansættelse af ukrainske borgere skal ske efter almindelige danske løn- og ansættelsesvilkår m.v.

Partnerskabet vil løbende mødes og følge op på arbejdet.

– Vi står formentlig foran den største integrationsopgave i mands minde. Tusinder af ukrainere ankommer til Danmark i disse uger. Flest muligt af dem skal være vores nye kolleger. Færrest muligt skal være stamkunder på jobcentret. Det er også klart det bedste for børnene, hvis forældrene hurtigt får noget meningsfuldt at foretage sig, mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Kommentarer