Erhverv

Nyt tiltag skal tiltrække flere sygeplejersker til Ringkøbing-Skjern Kommune

Ringkøbing-Skjern Kommune går helt nye veje for at tiltrække flere sygeplejersker og opretter nye stillinger, som skal skabe større interesse for faget.

Problemet er kendt i mange kommuner allerede; Der mangler sygeplejersker i kommunerne. Det gør der også i Ringkøbing-Skjern Kommune. Samtidig ser man et fald i antallet af ansøgere til uddannelsen. De studerende, som bliver optaget på studiet, har gennem årene fået større behov for og ønske om tættere tilknytning til praksis og støtte under uddannelsen, så der er udfordringer i horisonten. 

– Det fik os til at tænke; hvad kan vi som kommune gøre for at sikre, at vi også de kommende år har nok sygeplejersker til at løse opgaverne i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger Anja Thoft Bach, fagchef i Sundhed og Omsorg. 

Èn vej til løsningen har været at oprette nye stillinger, som skal øge interessen for faget. 

Der bliver i første omgang oprettet fem introduktionsstillinger, som giver medarbejderne mulighed for at snuse til faget, før han eller hun søger ind på uddannelsen. 

– Det kan eksempelvis være nogen, der holder sabbatår og som gerne vil vide mere om sygeplejerske-faget. I en introduktionsstilling bliver man ansat i minimum seks måneder, man får en mentor og et fagligt forløb, man skal igennem. Stillingerne bliver på ca. 30 timer om ugen, så der også er plads til, at man eventuelt kan læse op på de fag, man måske mangler for at komme ind på studiet, forklarer

Christina Aae Henriksson, uddannelseskoordinator for sygeplejestuderende ved Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Derudover oprettes der nu fem uddannelsesstillinger målrettet dem, der allerede har søgt ind på sygeplejerskestudiet. 

– Timetallet bliver tilpasset, så de kan passe studiet, men også have et fagligt relevant studiejob. Jobbet giver dem tilknytning til praksis og de får en mentor, ligesom vi får mulighed for at formidle kontakt mellem studerende og jobmarkedet, siger Christina Aae Henriksson. 

Til efteråret bliver der oprettet en tredje stillingstype for de sosu-assistenter, som gerne vil læse videre til sygeplejerske. De kan beholde deres sosu-job på deltid, mens de læser videre, de kan få merit og uddannelsen kan strækkes over længere tid. Og som ved de andre stillinger, vil man også her få en mentor. 

Det er netop blevet muligt at læse sygeplejerske-uddannelsen online. Dermed kan man blive boende i Ringkøbing-Skjern Kommune, passe sit job her og samtidig deltage i undervisningen. Hvis man følger undervisningen fra Studiecentret i Innovest, kan man samtidig få det sociale fællesskab, som mange også forventer at være en del af, mens de studerer. 

På mandag den 4. april klokken 9-11 er der på Rødkløvervej i Ringkøbing workshop, hvor to kommunale sygeplejerske-faglige ledere, viden-koordinator Sara Jørgensen, to studerende og en lille gruppe gymnasieelever kigger endnu mere ind i, hvad kommunen kan putte i de nye stillinger for at gøre dem endnu mere attraktive for fremtidens sygeplejersker.

Kommentarer