Spjald

Pap, plast og metal – henteordningen går et skridt videre

Fremover skal man blot binde en pose på madaffalds-beholderen, når man mangler nye poser. Så lægger skraldemanden en stak nye poser med det samme. Foto: Ringkøbing-Skjern Kommune

Frem til december får alle husstande leveret ny affaldsbeholder og miljøkasse. Tirsdag vedtog politikerne prisen for fremtidens henteordning.

PHP Service er i fuld gang med at dele de nye affaldsbeholdere ud i hele kommunen. Der skal i alt deles 35.000 nye beholdere ud – og allerede nu har omkring 10.000 fået deres nye affaldsbeholder og miljøspand.

– Det går helt efter planen. Der er selvfølgelig altid nogen, der undrer sig over, at de nu skal have endnu en beholder – men langt de fleste er heldigvis glade for, at de nu får en ny beholder og endnu bedre mulighed for at sortere affald derhjemme, siger Mette Dahl Vestergaard, kommunikationsmedarbejder i Genbrug. 

Den nye beholder er delt i to, som vi også kender det fra den, vi allerede har. I den nye skal der i den ene side være pap og papir – i stykker der ikke sætter sig fast i spanden, når den tømmes. I den anden side skal man putte metal, plast og mad- og drikkekartoner.

– Og det genanvendelige affald skal ikke i poser, minder Mette Vestergaard om.

– Mange spørger til, hvor rent affaldet skal være, inden det kommer i den nye beholder. Vores svar er, at det skal være tømt og skrabet rent. En tom bearnaise-bøtte skal skrabes ren. En pose med krummer i skal rystes tom ned i madaffaldet og bagefter i plast. Det kan være fristende at vaske emballagen, men du skal ikke bruge rindende vand til det. Nogen har måske en balje stående til overskydende vand, som man kan bruge til at skylle emballagen i. Har man meget beskidt og vådt affald som eksempelvis en plastpose, der har været kødsovs i, er en god løsning at sortere den som restaffald, tilføjer hun. 

Sammen med den nye beholder får alle private husstande også en miljøkasse til farligt affald som maling, neglelak, batterier, spraydåser etc. Kassen tømmes efter behov blot ved at stille den oven på en af affaldsbeholderne ved tømning. 

Flere grønne poser

Hidtil har alle borgere en gang om året fået udleveret 200 grønne poser til madaffald. Løb man tør for poser, kunne man købe nye på genbrugspladserne til 35 kroner for 200 nye poser.

Man kan stadig købe nye poser på genbrugspladserne, men nu kan man også binde en grøn pose om håndtaget på sin mad- og restaffaldsbeholder ved næste tømning som signal til skraldemanden om, at man mangler poser – så vil skraldemanden lægge en ny pakke med 200 poser.

– Vi ændrer omdelingsmåden, fordi det er meget forskelligt, hvor meget madaffald man har. Nogle borgere begyndte at have mange poser liggende i skabet, mens andre løb tør. På denne måde sikrer vi, at man kan få de poser, man faktisk har behov for, siger Mette Vestergaard.

Nye priser

Tirsdag eftermiddag vedtog Teknik- og Miljøudvalget prisen for den kommende henteordning og de øvrige affaldsordninger. Alle husstande er forpligtede til at betale til ordningerne, og man kan ikke vælge elementer til og fra. Til gengæld betaler man kun det, som ordningerne faktisk koster; affaldshåndtering skal nemlig hvile i sig selv.

Politikerne vedtog, at priserne fra nytår bliver:

Mad- og restaffald:

  • 240 liter, 26 tømninger, helårshus: 1037 kroner
  • 360 liter, 26 tømninger, helårshus: 1659 kroner

Ny pap/papir og plast, metal og kartoner:

  • 240 liter, 17 tømninger, helårs og feriehuse: 914 kroner
  • 360 liter, 17 tømninger 1036 kroner

Miljøkassen: 40 kroner

  • Gebyr for brug af genbrugspladser til haveaffald, byggeaffald etc: 1046 kroner 
  • Se alle pris-kategorier HER 

Har man spørgsmål til den nye ordning, kan man finde mange svar på www.rksk.dk/henteordning

Hvis man ikke finder svar, kan man også kontakte Team Dagrenovation på telefon 99 74 10 14 og på e-mail: affald-genbrug@rksk.dk 

Man kan også downloade den gratis app Affaldsportal og finde en stribe oplysninger om blandt andet tømningsdage og sorteringsvejledninger.

Kommentarer