Livsstil og forbrug

Stor interesse for at søge Bredbåndspuljen – mandag holdes informationsmøde

Nu kan borgere i landdistrikterne se frem til mere bredbånd. Arkivfoto: Unsplash/Elisa Ventur

En måned før deadline har Ringkøbing-Skjern Kommune modtaget rekordmange ansøgninger om medfinansiering af ansøgninger til den statslige bredbåndspulje. Mandag afholder kommunen informationsmøde om mulighederne for bedre internet i landdistrikterne.

Syv projekter med cirka 450 adresser. Så mange har indtil videre søgt om medfinansiering hos Ringkøbing-Skjern Kommune til deres ansøgning om penge til bedre internet i landdistrikterne via den statslige bredbåndspulje. Og dermed er interessen for Bredbåndspuljen større i Ringkøbing-Skjern Kommune, end i de tidligere ansøgningsrunder.

Det er fem år siden, at Bredbåndspuljen første gang blev oprettet for at sikre, at danskere i landdistrikterne også kan få tidssvarende bredbåndsforbindelser, selv om man bor så spredt, at det ikke kan betale sig for de kommercielle udbydere at udrulle god og stabil internetforbindelse i ens område.

I alt 1.258 adresser i Ringkøbing-Skjern Kommune har fået tilskud til bedre internetforbindelse fra den statslige pulje siden 2018. Det betyder, at der er givet 31,7 millioner kroner i statstilskud via Bredbåndspuljen til bedre internetforbindelse i Ringkøbing-Skjern Kommune i årene 2018-2021.

Igen i år er der 100 millioner kroner i puljen, der kan søges af projekter, hvor flere adresser går sammen om forbedrede internetforbindelser.

I 2021 fik alle de lokale projekter, der søgte puljen tilsagn om tilskud, og ifølge digitaliseringskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune, Kasper Christensen, kan man selv være med til at øge chancen for, at ens projekt får tilskud fra Bredbåndspuljen: 

– Jo flere i et område, der går med i et projekt, jo større er chancen for at man får et tilsagn, siger han. 

Ud over de statslige puljemidler, har Ringkøbing-Skjern Kommune afsat i alt 523.000 kroner til medfinansiering. Det betyder, at de første 523 adresser, der søger, får 1.000 kroner med fra kommunen. Herudover er der i år en reduceret egenbetaling på i gennemsnit minimum 2.000 kroner pr. adresse. 

En afgørende forbindelse

Som noget nyt kan 2.400 enkeltadresser også søge puljen i år. Det gælder adresser, der ligger så isoleret fra naboer, at det er svært for de pågældende beboere at indgå i et projekt med naboer. 17 af disse adresser ligger i Ringkøbing-Skjern Kommune, og ejerne har fået direkte besked i E-boks.

– En tidssvarende internetforbindelse er afgørende for bosætningen i vores landdistrikter, siger kommunens landdistriktskoordinator Lotte Finnerup. 

Sidste frist for at annoncere et projekt hos Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur er den 19. september, men Lotte Finnerup advarer imod, at man venter for længe:

– Har man planer om at søge Bredbåndspuljen er det ved at være nu, man skal have det gjort, siger hun og minder om, at man kan tjekke, om ens adresse er tilskudsberettiget på Bredbåndspuljens hjemmeside på bredbaandspulje.sdfi.dk

Her kan man også læse, hvilke andre kriterier, der skal være på plads, for at man kan søge puljen. 

Informationsmøde

Herudover afholder Ringkøbing-Skjern Kommune endnu et informationsmøde om Bredbåndspuljen allerede på mandag den 15. august klokken 19.00-20.30. 

Mødet afholdes i Bølling Forsamlingshus, og interesserede bedes tilmelde sig senest søndag pr. e-mail til kasper.christensen@rksk.dk 

På mødet vil Bredåndspuljen blive gennemgået i dybden med processen fra start til slut. 

FAKTA

Der er pt. registreret cirka 40.000 tilskudsberettigede adresser i Danmark. Heraf er der cirka 2.400 adresser, der kan søge under den særlige ordning for enkeltstående adresser. Man kan se, om ens adresse er tilskudsberettiget på bredbaandspulje.sdfi.dk

Ifølge Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, der administrerer Bredbåndspuljen, er der mulighed for at søge tilskud til adresser med dårlig bredbåndsdækning, og hvor der ikke foreligger konkrete planer for bedre dækning inden for de kommende tre år. Dårlig bredbåndsdækning indebærer, at det ikke må være muligt at få en bredbåndsforbindelse på adressen, hvor hastighederne overstiger 30 Mbit/s download og 5 Mbit/s upload.

Den infrastruktur, der etableres med tilskud fra Bredbåndspuljen 2022, skal kunne levere stabile, oplevede hastigheder på mindst 300 Mbit/s download og 100 Mbit/s upload.

Yderligere information om Bredbåndspuljen og ansøgningsprocessen kan ses på styrelsens hjemmeside: sdfi.dk/bredbaandspulje

Kommentarer