Nu spørges borgerne: Hvor skal der være flex-boliger i Hvide Sande?

Ringkøbing-Skjern Kommune inviterer til to borgermøder om fremtidens flexboliger i Hvide Sande. 4000 borgere har modtaget invitation i e-boks.
Der er med tiden kommet mange flex-boliger i Hvide Sande. I 2013 kunne 7,2 procent af boligerne bruges som flexbolig. I 2024 var tallet steget til 13,1 procent. Til sammenligning har tallet været seks procent i hele perioden for hele kommunen.
For mange tomme boliger kan være en udfordring i mindre byer. Når boliger bruges til korte turist-lejemål, kommer det lokale naboskab og fællesskab under pres. De lokale skoler og daginstitutioner får ikke flere børn og elever, når boligerne er beboet af feriegæster på korte ophold, og byens liv generelt kommer under pres, da feriegæster ikke deltager som frivillige i det lokale aktive byliv. Det er tendenser der ses over alt, hvor andelen af flexboliger bliver for stor, og det er den udvikling, de lokale politikere gerne vil bremse.
Hvad mener borgerne
13,1 procent flexboliger er for stor en andel af Hvide Sandes boliger, mener politikerne. Derfor satte Teknik- og Miljøudvalget i december 2024 ind med et stop for flere flexboligtilladelser, indtil retningslinjerne for tildeling af flexboliger er blevet tilpasset.
I arbejdet med at tilpasse retningslinjerne er forvaltningen nu nået til den del, hvor man gerne vil høre, hvad borgerne i Hvide Sande siger til de foreløbige planer. Det er det, man kalder en for-offentlighedsfase (se ordforklaring nedenfor). For-offentlighedsfasen består af en periode fra nu og frem til den 4. juni, hvor man kan sende sit input til de foreløbige planer til kommunen. I for-offentlighedsfasen kan man også deltage i et af to borgermøder i maj på Hvide Sande Skole. Borgermøderne finder sted tirsdag den 13. maj klokken 19 til 21 og torsdag den 15. maj klokken 15 til 17.
På møderne fortæller medarbejdere fra administrationen om den foreløbige afgrænsning for tema-lokalplanen. Der er afsat tid til at stille spørgsmål, og så er der også god tid til dialog i mindre grupper.
Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig møderne.
Deltagere skal være opmærksomme på, at der ikke tages referat på møderne, så de input, man gerne vil have sendt videre til administrationen, skal sendes pr. brev eller e-mail, så det er forvaltningen i hænde senest den 4. juni.
Har man bemærkninger, ønsker eller forslag til den videre planlægning, kan de sendes pr. e-mail til: land.by.kultur@rksk.dk med emnefeltet: “Idéer og forslag til temalokalplan for helårsboliger i Hvide Sande – Att. Lisa Bruhn Petersen”.
Man kan også sende sine ideer og forslag pr. brev til: Ringkøbing-Skjern Kommune, Land, By, og Kultur, Smed Sørensens Vej 1, 6950 Ringkøbing. Mærk dit brev: “Idéer og forslag til temalokalplan for helårsboliger i Hvide Sande – Att. Lisa Bruhn Petersen”.
Se mere om de foreløbige planer på kommunens hjemmeside her.
Ordforklaringer
Lokalplan: Bestemmelser for hvad et område i byen må bruges til, og hvilke bygninger/boliger der må være på arealet.
Tema-lokalplan: Når en lokalplan handler om et bestemt emne som for eksempel helårsbeboelse.
For-offentlighedsfase: Administrationen kan vælge at indlægge en for-offentlighedsfase i en proces. Denne fase ligger tidligt i en planlægningsproces og giver borgere mulighed for at komme med input til de kommende planer.
Offentlighedsfase: Når administrationen har behandlet svarene fra for-offentlighedsfasen, forelægger de svarene for politikerne. Herefter vil administrationen lave et lokalplan-forslag ud fra borgernes svar og politikernes input. Herefter begynder offentlighedsfasen, hvor borgerne igen kan komme med input til planerne, inden de vedtages endeligt af politikerne.
Kommentarer