Erhverv

To ud af tre ledige fra første coronabølge er tilbage i job

To ud af tre var i ordinær beskæftigelse i august 2021, men blandt de ældste på arbejdsmarkedet gjaldt det kun knap halvdelen, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det er tankevækkende tal, eftersom hele gruppen var i arbejde så sent som i februar 2020, mener chefanalytiker.

Under coronakrisens første bølge i foråret 2020 mistede godt 70.000 lønmodtagere deres job og blev ledige. Siden foråret 2021 er flere dog kommet i arbejde hver eneste måned, og i august 2021 var to ud af tre ledige fra coronakrisens første bølge tilbage i beskæftigelse. Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Det er egentlig tankevækkende, at kun to ud af tre er kommet tilbage i job. For hele den her gruppe var jo i arbejde, inden pandemien ramte, og nu mener arbejdsgiverne tilsyneladende ikke, at deres arbejdskraft er god nok længere,” siger Emilie Agner Damm, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Tallene viser, at der er et arbejdskraftpotentiale derude, som arbejdsgiverne burde afsøge, nu hvor så mange taler om mangel på arbejdskraft,” siger Emilie Agner Damm.

Færrest seniorer er tilbage i job

Opdelt på aldersgrupper er det blandt de ældste på arbejdsmarkedet, at færrest er tilbage i job. Knap halvdelen – 49 procent – var i job igen i august 2021. Med til historien hører dog, at nogle af de over 60-årige er gået på seniorpension eller efterløn, hvilket kan have trukket tallet ned.

Blandt alle andre aldersgrupper er andelen, der er tilbage i job, over 60 procent.

”Man kan frygte, at tallene er udtryk for, at arbejdsgiverne er tilbageholdende med at ansætte seniorer. Med den stigende tilbagetrækningsalder kan arbejdsgiverne lige så godt vænne sig til at have erfarne kræfter med på holdet – uanset om det er at fastholde dem, de har, eller ansætte nye,” siger Emilie Agner Damm.

Ufaglærte er hårdt ramt

Kigger man på uddannelsesniveauet blandt de ”førstebølgeledige”, er det dem med grundskolen og gymnasiet som længste uddannelse, som i mindst grad er tilbage i job.

Kun 56 procent blandt dem, der alene har en studentereksamen, er tilbage i job, mens det er 61 procent blandt dem alene med grundskolen. Faglærte har størst chance for at være tilbage i job.

”Tallene viser, at ikke alle er kommet med på opsvinget. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at coronakrisen har ramt de ufaglærte rigtig hårdt. Samtidig ved vi, at store økonomiske tilbageslag sætter turbo på den afvikling af ufaglærte job, som i forvejen sker på arbejdsmarkedet,” siger Emilie Agner Damm.

”Det stiller selvfølgelig nogle krav til den aktive arbejdsmarkedspolitik her i landet, så vi sørger for, at de ufaglærte får gode og nye kort på hånden til at komme videre i deres arbejdsliv,” siger Emilie Agner Damm.

Læs analysen her

Analysens hovedkonklusioner

  • To ud af tre af de lønmodtagere, som blev ledige under coronakrisens første bølge, var tilbage i job i august 2021.
  • Andelen, som var i job, var højest blandt faglærte og lavest blandt personer uden en erhvervskompetencegivende uddannelse.
  • Andelen i job var desuden lavest blandt de +60-årige.
  • Blandt dem, som ikke var i job igen, var fire ud af ti fortsat ledige. Andre var overgået til for eksempel sygedagpenge eller forskellige typer af uddannelse og opkvalificering.

Kommentarer